Para mentes inquietas y oídos con ganas de comerse el mundo. Lonely Planet Magazine

Noticias

Efrén López./ (Dani Ferrando)

  • Se desarrollará en Can Gassol-Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró entre el 23 y el 24 de noviembre.
  • El objetivo del evento promovido por Efrén López será remover nuestras conciencias e interpelarnos con el ejemplo de su compromiso y su esfuerzo.
  • Interpretarán variaciones improvisadas sobre la melodía más antigua de la que se conserva una notación cifrada, “El Epitafio de Seikilos” inscripción datada en el siglo II a. C.

Efrén López promoverá una acción musical que comenzará el 23 de noviembre a las 12h del mediodía y finalizará 24h después, a las 12h del mediodía. Una actuación, del fundador de grupos como L´Ham de Foc, Aman Aman, Evo, Trío López/Petrakis/Chemirani, con la que quiere remover nuestras conciencias a través de su compromiso.

Efrén López · ud, rabab, guitarras sin trastes clásica y eléctrica, zafona, guiterna
Vasilis Sarikis · batería, bendir, riq, davul
Robert Cases · tiorba, guitarra barroca
Míriam Encinas · flautes de bec, dilruba, percusiones
Pau Marcos · viola da gamba
Ciro Montanari · tabla
Hristos Barbas · nei, voz, piano
Dilyana Dimitrova · gongs, shruti peti
Xavi Lozano · flautas, efectos

Tal y como apunta en la presentación Josep Vicent Frechina se trata de “una invitación a repensar el papel central que debería tener el arte en general, y la música en particular, en nuestra escala de valores y en nuestras vidas, más allá de las circunstancias políticas y las desoladoras vicisitudes económicas que hemos tenido que sufrir”.

El repertorio que interpretarán en “Mentre estigues viu, brilla”, mientras estés vivo, brilla, girará entorno a las variaciones improvisadas  que realizarán sobre la “melodía más antigua de la que se conserva una notación cifrada, «El Epitafio de Seikilos». Se trata de “una  inscripción epigráfica descubierta en la columna de una tomba cerca de centrales —el actual Aydın— en la península anatólica y datada en el siglo II a. C”. La música además estará acompañada de un audiovisual que estará a cargo de la asociación Mapasonor.

La asociación Mapasonor se encargará de la coordinación y los aspectos audiovisuales de la puesta en escena con un diseño que estará a cargo de Domènec, artista de Mataró. Mientras tiene lugar la acción musical se proyectarán paisajes documentales de Afganistán, Pastina y Túnez, imágenes que pondrán el acento en los derechos humanos. También se realizará un continuum de textos que darán un sentido literario a los espectáculo y están presentes en las redes sociales en un streaming realizado gracias a M1TV.

Mentre estigues viu, brilla

Vinti-i-quatre hores ininterrompudes de música per a somoure la consciència

És l’art necessari? Necessari en el seu sentit estricte? La pregunta, que recorre la història de les civilitzacions, es planteja molt sovint amb intencions espúries i inclou ja, en la seua mateixa formulació maliciosa, una resposta tancada.

…Certament, l’art convertit en un objecte de consum, en valor mercantil, en placebo esteticista, en element decoratiu, en símbol d’estatus social o cultural, en actiu per incentivar el turisme… és del tot prescindible.

Però l’art no és només això. Fet i fet: no ho és de cap de les maneres. Tot això són funcions que algunes societats li endossen a la producció artística però que no poden en cap cas definir-la.

L’art és una forma d’expressió individual i col•lectiva que constitueix una de les vies més poderoses i democràtiques d’accés al coneixement i una de les materialitzacions més sublims i definitòries de la condició humana.

Ara, quan l’economia mundial trontolla i encomana a tots els engranatges socials els seus desequilibris i neguits, quan els mercats borsaris imposen les seues escales de taxació en tots els àmbits de la vida quotidiana, quan interioritzem els discursos hegemònics que ho converteixen tot en valor monetari, l’art es veu una vegada més contra les cordes de la seua intencionadament devaluada funcionalitat. Ara, justament, quan davant d’aquesta conjuntura desencoratjadora i paralitzant, l’art hauria de ser més necessari que mai.

Arribats a aquest punt, creiem que cal una crida d’atenció: una invitació a repensar el paper central que hauria de tindre l’art en general, i la música en particular, en la nostra escala de valors i en les nostres vides, més enllà de les circumstàncies polítiques i les desoladores vicissituds econòmiques que hem hagut de patir.

Efrén López, músic de llarga trajectòria —fundador de L’Ham de Foc, Evo o el trio López/Petrakis/Chemirani, entre d’altres— i reconegut prestigi internacional, ens proposa acompanyar-lo en una acció musical que es desenvoluparà a Can Gassol, el Centre de Creació d’Arts Escèniques de Mataró des de les 12 del migdia del 23 de novembre fins a les 12 del migdia del dia següent: vint-i-quatre hores ininterrompudes de música per somoure la nostra consciència i interpel•lar-nos amb l’exemple del seu compromís i el seu esforç individual.

Efrén i els seus companys —el grecs Vasilis Sarikis (percussions) i Hristos Barbas (ney, veu, piano), el tablista italià Ciro Montanari, l’intèrpret de tiorba Robert Cases, el violagambista Pau Marcos i els multiinstrumentistes Miram Encinas, Xavi Lozano i Dilyana Dimitrova— interpretaran durant tot aquest temps variacions improvisades sobre la melodia més antiga de la qual es conserva una notació xifrada: l’“Epitafi de Seikilos”, inscripció epigramàtica descoberta a la columna d’una tomba prop de Trales —l’actual Aydın— en la península anatòlica i datada del segle II a.C. A més comptaran amb les projeccions audiovisuals confegides per l’associació Mapasonor.

La melodia s’acompanya d’un text que sembla escrit expressament per a l’ocasió:

Mentre estigues viu, brilla
que res t’afligesca excessivament
perquè la vida és curta
i el temps et furta les aspiracions.

Efrén ens proposa així l’art, la música, com a manifestació enlluernadora de la vida. I potser aquesta és la més punyent de les seues interpel•lacions: demanar-nos que ens preguntem si, després de tot, encara estem vius.

Josep Vicent Frechina

“Mentre estiguis viu, brilla”. Efrén López. Del 23 de noviembre del a las 12 h00 hasta el 24 de noviembre a las 12h 00.  Can Gassol-Centre de Creació d’Arts Escèniques (Plaça de la Pepa Maca, 15 · 08301 Mataró). Entrada llibre.

logo de UPV Radio 102.5 FM       logo de World Music Charts Europe
Diseño Web Valencia Logotipo de PixelST :: Diseño Web Valencia